Menu

Otrava u detí

0 Comment

V prípade vidieckych oblastí sa tieto údaje znižujú na 0,3 – 0,4 na 1000 detí.  Deti do 3 rokov sú najviac náchylné na otravu, tento vek predstavuje viac ako 50% všetkých exogénnych intoxikácií; viac ako 26% sú deti školského veku, väčšinou staršie ako 13 rokov.

baterie

  • Medzi nosologickými formami sú viac ako 80% otravy látkami, hlavnými sú kardiovaskulárne lieky, hlavne klofelin, trankvilizéry a neuroleptiká, sedatívne a hypnotické liečivá vrátane derivátov kyseliny barbiturovej. Nasleduje otrava s poľnohospodárskymi, priemyselnými a rastlinnými jedmi, domácimi chemikáliami, alkoholom, ropnými produktmi, soľami ťažkých kovov.
  •  Medzi staršími deťmi patrí významné miesto úmyselnej otrave, vrátane alkoholu a drog, zneužívania návykových látok. Jednou z príčin otravy u školopovinných detí je samovražedné a parasuidálne prostredie.
  • Celková úmrtnosť detí s akútnou otravou je 1,1% a do značnej miery závisí od veku detí (v skupine mladších ako 1 rok prekračuje 3%) a toxicity chemických látok, ktoré spôsobili otravu.  Miera úmrtnosti je obzvlášť vysoká v prípade otravy vysoko toxickými a zriedka sa vyskytujúcimi jedmi v pediatrickej toxikologickej praxi, napríklad anilínom (8%). Akútna otrava detí si vždy vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť.
  • Výsledok ochorenia a účinnosť liečby toxikologických pacientov závisí vo veľkej miere od včasnej liečby, od jej objemu a prísnej kontinuity v rôznych štádiách detoxikácie a symptomatickej liečby.
  • Výplach žalúdka sa uskutočňuje vo všetkých prípadoch, keď dieťa prechádza toxickými látkami cez ústa okamžite po otrávení, alebo ak je to možné, v čo najskoršom čase v sede, deti s poruchou vedomia a prvé 3 roky života v horizontálnej polohe.

vochomůrka
Odstránenie jedu z čreva sa vykonáva vo všetkých prípadoch oneskoreného vstupu (4-5 hodín) po žalúdočnej otrave. Na tento účel sa používajú preháňadlá, čistiace klystíry. Salinické laxatíva (síran horečnatý a síran sodný) sa nesmú používať u pacientov s otravou jedovatými jedmi a s príznakmi gastroenteritídy. V tomto prípade sa uprednostňuje vazelína alebo rastlinný olej v dávke 3 ml / kg.